2016. december 1.

Boti és a csúnya beszéd...

Fiunk betöltötte a harmadik évét. 

Hihetetlen gyorsasággal múlnak a napok, hetek. Sokszor csak pislogok, hogy mennyi minden történik, milyen gyorsan tanul, mennyi mindent fogad be az agya. A sok mondóka, ének mellett a csúnya beszéd is befurakodott az életünkbe. Igazából bárhol halhatta, egyet-egyet tőlünk is. Ezen nincs mit szépíteni. Hiába fogom vissza magam, vezetés közben egy-egy basszus elhagyja a számat. Néha az apjáét is. Ráadásul, mióta Boti tudatára ébredt, mint a skynet azóta még inkább figyelni kell mit is mondunk.

Csak néhány példa az elmúlt egy évből:
Még bölcsis volt, mikor egy szép szombati napon néhány jó magyar munkástól háromórás intenzív kurzust kapott. Mit is mondjak... Ez nem a Kazinczy szépen, ékes szóló szép magyar beszéd mesterképzése volt. Hétfőn diszkréten jelezték felém, hogy fiam csúnyán -de azt igen választékosan téve-  beszél. Kicsit sem vörösödött a fejem, főleg, hogy az átadóban lévő szülők is mindent hallottak. Igazából nem tudtam, hogy sírjak, vagy nevessek rajta. Szerencsére ezt pár nap alatt el is hagyta. 

Az olyan hétköznapi szó is, mint a szar új értelmet nyer egy közel háromévestől, főleg mikor a következő párbeszéd zajlik:
-Botika, milyen napod volt a bölcsiben?
-Szar....
Oké, ezt sem ragoztuk tovább, ezt is sikeresen elhagyta 1-2 héten belül.

Az ovi viszont keményebb diónak bizonyul.  
Pár hete fiunk előszeretettel használja a baszki, és a kurv@ életébe jelzőket. Az óvónő szerint a nagyoktól is simán hallhatta, vagy az utcán, vagy itthon. Az utóbbiban azért nem vagyok annyira biztos, mert én a basszust használom, a másikat  egyáltalán nem. Azt már sikerült elérni, hogy tudja, hogy ezek a szavak csúnyák. Anya szomorú lesz tőle, és különben sem tudja mit jelent, ezért igen gyorsan felejtse el a használatukat. KÜLÖNBEN..... nincs játék, mese, csoki, stb... 
Eddig jók vagyunk, kezd kikopni a szótárból, helyette használjuk azt a betyárját kifejezést. A rehabilitációs, átnevelő programot sikeresnek mondanám, hiszen mikor meggondolatlanul mondaná ki, akkor gyorsan elharapja a szó végét, és átformálja a betyárjára. Boldogok vagyunk, minden visszatért a szokott kerékvágásba.

Vagy mégsem?
Tegnap Boti elmélkedős kedvében volt, és míg játszottunk beszélgettünk.
-Anya! A baszki csúnya szó?
-Igen, 
-Jó, akkor nem mondom, hogy baszki.... De Anya! A csúnya, csúnyát jelent? (gondolt arra, hogy a baszkival egyenértékű jelentéssel bír)
-Nem, csak azzal a szóval fejezzük ki, ha valami nem szép,csúnya, rossz. 
-Akkor, ha azt mondom, hogy csúnya, akkor nem nézhetek mesét?
-Kicsim, ez a szó kifejez valamit, Mikor azt mondod, hogy csúnya az nem olyan rossz szó, mint például a baszki, hanem ezzel a szóval jelzed, fejezed ki hogy csúnya dolgot mondott.
-Anya! Akkor ha azt mondom csúnya akkor még barátok leszünk?
-Persze, hogyne!
-Oké Anya!

Ennél az ominózus jelenetnél jöttem rá, hogy ideje lesz felkötnöm a gatyámat, mert drága kicsi fiunk, nem egyszerű észjárással rendelkezik, és közel sem lesz elegendő a sztenderd egymondatos válaszok bizonyos kérdésekre. :D

  

1 megjegyzés: