2012. március 10.

Vásárolunk, tehát vagyunk.

A bejegyzéshez a minap kaptam ihletett, mikor is egy film közben viszonylag későn,   -vagyis éppen az édes álom küszöbén- mikor a valóság keveredik már a tudattalan mélységekkel , de még időnként pillanatokra érzékeled a külvilágot. Egy másodperc töredéke allatt foszlik szét a kellemes érzés, és röppen ki az álom a szemedből.
Jogos a kérdés hogy miért is?   
Mert a filmet ami éppen álomba ringatott  kettévágja az utálatos reklámblokk. A színkavalkádok mellett  berobban a félelmetes hanghatás ami nagyságrendekkel hangosabb mint a film maga.Elmormoltam egy rövid imát, amihez a 18 as karika dukált. Az álomközeli pillanatot még látom kilibbenni a függöny résein keresztül, és tudom hogy sokáig kell kérlelnem mir e visszamerészkedik a pilláim mőgé lassan ismét  átvéve az uralmat a tudat alatt.
A gondolat nem hagyott nyugodni, hogy miért is van szükség a többmilliós, esetenként igen butácska , egyszerű reklámra?
A kérdés adott, gondolhatjátok hogy bolond vagyok, hogy a választ nem vágom, vagyis sejtem , csak nem tudom:) Azt persze zsigerből tudom, hogy a színek kiválasztásának a háttér zenének, és a szintén a háttérben elhelyezkedő tárgyaknak és azok  színének rávezető, tudatmódosító, befolyásoló tényezője van. Mégis vannak olyan szövegek amik magukba foglalják a hazugságot, akárcsak a bifiduszezenszisz, és a társaságában megtalálható 72órás izzadsággátló. Persze a képi hatások, hangok a csodálatos, tökéletes színészek, reklám modellek sokat segítenek az eladhatatlan termékeknek.
De miért is kell ilyen ütős reklám? 
Talán a termék nem tudja eladni magát, amennyiben csak a polcon figyel?  A marketinges szakemberek szerint NEM! A bevásárlások folyamán is a szem előtt lévő színben gazdag, reklámozott termékeket vesszük figyelembe. A pár sorral lejjebb vagy fentebb található érintetlen cuccok kívűlállóként figyelik a körülöttük lévő vásárlok forgatagát. Egy oka van ennek. Őket nem reklámozzák. A hazugság hullámok a tv-ben általban 10-15 percig tartanak, és ez idő alatt befolyásolják különböző ingerek segítségével  a kereslet és a kínálat piacát.  Végül is igazuk van. Ki ne szeretne gyönyörű hajat, körmöt, egészégesnek mondott termékeket, ételeket, folt mentes ruhákat , finom italokat, gyerekjátékokat és még Isten tudja milyen dolgokat a háztartásában?
A kedvencem a kimondhatatlan összetevőkkel tele lévő férfi tusfürdő, sampon, ami kicsit paradoxon módon hivatott felhívni a közönség figyelmét a metroszexualitás tényére, miszerint, gyengéd de mégis férfias. ez a legjobb szöveg, HISZEN mindenkit megszólit akinek pöcse van.  Vannak a klasszikus reklámok amik mára szlogenné váltak, persze itt nem a "cipőt a cipőboltból"-ra gondolok, nem is az Erikásra miszerint "ne rázza ki ne verje  ki, Erikával szívassa ki" vagy valami hasonló hangzású porszívó reklámra gondolok, hanem a napjainkra jellemző "beszélgessünk a hüvelygombáról" és hasonló sz@rságokról, ami több esetben épp az étkezést kíséri aktívan.
A tabu témák amik régen  kellemetlen témának számítanak, amit nem szívesen osztunk meg a nagyvilággal mára a maga teljes természetességével kíséri párhuzamosan a mindennapjainkat. Nincs olyan reggel ami ne hívná fel b. figyelmünket a délig tartó lendületre, vagy a tusfürdő egészséges összetevőire. Sokan már észre sem veszik ezeket az apró kilengéseket amik tarkítják a szünetet, beépült a tudatba, vagy alá, és természetes hatásként sokkolják agyi receptoraink hálozatát.  
DE ha már érintettem ezt a témát nem hagyhatom figyelmen kívül a karácsony előtt határozottan megnövekedett gyerekeknek szóló játék reklámokat amik -a legnagyobb odafigyelés mellett is elkapják legalább egyszer a gyerek figyelmét- a szántsál barbitól kezdve a betmenig minden sz@rt  heroin áron megvetetne veled.  Ezek mellett szót ejthetünk a teleshop termékeiről is, ami esetében ha nagyon gyorsan vásárolsz nagyon felesleges cuccokat akkor három áráért kettőt is kaphatsz,  hátha az első nem olyan jó mint ahogy azt előzőleg láthattad. Utána néztem,  és ami találtam nem éppen bíztató... 
" a szakértők szerint a reklámok befolyásolja az általános világképet, kialakítja a szükségleteket, befolyásolja az értékrendeket, képes ezeket módosítani is és saját érték meghatározásra is képes, ami fejlődő tudatok (gyerekek, kamaszok) esetében nem túl egészséges....Aki ma reklámokat nézve nő fel, természetesen a szülei generációjától gyökeresen különböző szükségleteket és értékrendeket alakít"                                                                                                                              
Manapság ezt fejlődésnek nevezik, bár véleményem szerint nem a célszemélyek gyarapodnak tőle hanem a gyártók pénztárcája.  Ezek után már csak azt kérdezem hogy mi bajunk is volt régen az emvéjes hónaljdezodort árusító szomszéd nénivel???

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése