2012. március 10.

Jókai Mór oda-vissza,

forogna sírjában, ha látná azt az életképet ami a nevével fémjelzett utcán folyik . Ezekben a napokban kezdődött meg a lomtalanítás Erzsébet utcáin.

Az említett útvonalon egyébként sem egyszerű az élet. Gyerekek rohangálnak esztelen a főúton, ha nem figyelsz, vagy állsz meg csak dudálsz, úgy biztosra vehető hogy a nációk egy része fenyegető mozdulatával találod szemben magad. A járda fogalma valahol a ködbe veszett az úttestet használják gyalogos közlekedésre. Nyári nagy melegben mezítlábas verzióban nyomják a sétát, és esténként a lépcsőkön, kommunákban tömörülve nyomják a blattot, vagy a "ki mit mondott..." egész estét betöltő műsort.  Így telnek a mindennapok a jó öreg Jókai Móron.

Ezt a helyzetet tetézi a minden évben sokak számára várva várt lomtalanítás napjai. A mindennapokat színesebbé, és esemény dússá varázsolja az a pár nap míg a megszokott szennyesek mellett kiteregetik a hasztalanná vált házi eszközöket. Bár inkább nevezném ezeket a halmazokat szemétdombnak. Széles tárháza van a kidobott lim-lomoknak. A fej nélküli babától a kibelezett sütőig minden megtalálható.  A látványt fokozza azok a lehetelen színben pompázó kisfurgonok, platós teherautók, amik a következő célokat szolgálják.  Elsősorban kihívásokkal telivé teszik a mögöttük lévő utazást,vagyis inkább szó szerint kilátástalanná. Másodszor, a sok emberből mindig kiraknak valakit egy szimpatikusabbnak vélt szeméthalomnál, és jobb esetben egy pár nap múlva össze is szedik őket. A szerencsésebbek találnak széket, kissámlit és/vagy egyéb alkalmatosságot ami komfortosabbá teszik a kitelepülés idejét. Akit esetleg ott felejtenek a következő évig   beépül a környezetbe esetleg észrevétlen csatlakozik egy új családtag szerepében ott a környéken. Harmadszor pedig ismét átélhetjük a rutin pályához hasonló ki mit tudot, és fellibben a fátyol  a gondolat illetve a szájról olvasás titkairól.

Viccesnek tűnő de valójában kicsit sem az, mikor kitör a bandák háborúja. Akik nem jelölik ki az általuk gyarmatosított területet azokra harc vár. Botok, kövek, mocskos száj, felmenők csuklatása, sírokban való forgatása, persze mindez nem kis hangon. A TV-t már nem is kell bekapcsolni hisz a barátok közt kontra jóban rosszban az ablak előtt folyik.
A folyamat egész addig keserítik napjainkat míg  a FKF Zrt narancssárga szörnyei be nem kebelezik a mások által haszontalannak vélt kincses szigetek százait...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése