2012. szeptember 27.

Városi madárles

Ma ismét hős voltam. Igaz most sem volt időm jelmezt váltani, így az irodai ruházatomban mentettem életet. Reggeli kávé és az e-mailek olvasása közben ért a különös kérdés, miszerint tudok-e madarat menteni? Azt hittem, hogy rosszul hallok, vagy kevés kávét ittam. A szomszéd cég embere az udvarról újra feltette eldöntendő kérdését. Pislogtam nagyokat, míg kinyögtem válaszom: nem tudom. Kicsattogtam az eget kémlelve, hol itt a madár? Felhívták b. figyelmemet, hogy rossz síkba tereltem figyelmemet, lábam alatt nézzem a betont. Akkor láttam meg főnököm kocsija alatt azt az apró madárkát amiről azt gondoltuk, hogy fióka, hiszen irinyó-pirinyó volt a többi szárnyas társához képest. Ott gubbasztott alig mozgott. Át sem gondoltam, hogy mit is kezdhetek vele, gyakorlatilag ott helyben szinte hasalva szedtem össze a földről szegénykémet. Egy tenyeremben elfért, kicsit siránkozott, majd megpihent. Szereztünk neki kis dobozt, rongyot is tettünk bele, emelve a komfort érzetet. Átmeneti kis lakásába vizet is tettem, hátha szomjas a lelkem. Sokáig csak kucorgott a sarokban. Pár óráig asztalom díszeként ékeskedett a fehér doboz. Esze ágában sem volt mozdulnia. A doboz tetejét le se kellett csuknom, békésen nézelődött alkalmazkodott a helyzethez. Fogalmam sem volt mit kezdjek vele. Fb-n az állatmentő barátoktól kértem segítséget. Telefonon is egyeztettünk, hogy ha nem találok megoldást akkor kihez is vihetem. Időközben beazonosítottam a madárkát, és igen meglepődtem. A fajtája szerint Sárgafejű királyka. Európa legkisebb madara. Fenyvesekben él, átutazóban rövid időre húzza meg magát nálunk, Magyarországon védett fajta. A nagyságrendileg 7cm-es kis jószág a net szerint kifejlett példány volt! Addig telefonálgattam, míg eljutottam egy állatorvoshoz, aki igen jól ért a madárkákhoz. Elvittük hozzá (vagyis kedves kolléganőm). Kivizsgálta és befogadta míg fel nem erősödik. Szerencsére nem történt baja. Vélhetően a kis termetének köszönhetően  egy affér során a hűtőrácsba gabalyodva utazott hozzánk, majd kipottyant a parkoló autóból. Lelkem boldog, és remélem kis kedvencem is  hamar felerősödik, hogy mihamarabb folytathassa útját.  

4 megjegyzés:

  1. Ismét éljen a Hosszúszárnyú Bosszúálló, akinek álneve Hosszúszárnyú Mentőangyal!

    VálaszTörlés
  2. Ez a hűtőrácsos dolog kemény menet lehetett :D szegény, jobbulást neki. fotó mért nincs?? Mármint a dobozos madárkáról. Nagyon kis punkos a sérója :)

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok:) Annyira izgultam, hogy még telefonnal sem csináltam fotót róla. A gépem sajnos nem volt nálam:( Élőben is ennyire kis punk-os:)

    VálaszTörlés
  4. Gratula! Remélem kapsz infót mi lett vele.

    VálaszTörlés