2012. augusztus 6.

A mi kis kertünk:)

 Történetünk kezdete az év elejére nyúlik vissza, mikor Béka kitalálta, hogy bizonyos fokig öntermesztő,  és ezzel egyértelműen egészségesebb életet fogunk élni. Hozzáteszem kertünk egyáltalán nem nagy, viszont kicsi:)

 Örültem az ötletnek, mert a vásárlás alatt beszerzett zöldségek egyáltalán nem azt az ízvilágot képviselték, mint amit a nevük megkívánt volna. Nagy reményekkel egyetemben Béka beszerezte a kis magokat, amiktől a nagy sikert vártuk. Tél révén a galéria melegében rendezte be  a "keltetőt", és napról napra lestük a kis zöld szárakat, és drukkoltunk, hogy a veszteség minél kevesebb legyen. Magam is meglepődtem, hogy az élet miként is szökken szárba, alakot formálva a végkifejlet felé. 

Sok mindennel próbálkoztunk. Retek, répa, uborka, patisszon, karfiol, karalábé, paradicsom, paprika, spárgatök, kaliforniai paprika. Tavasszal ki is lettek ültetve a kiskertbe. Próba ültetés volt, és nagyon izgultunk, hogy  mindegyik tő jól érezze magát a helyén. Mivel a háborúban halottak is vannak, így nálunk is meggondolta magát a patisszon. Sajnálatos módon feladta a harcot, és az enyészetté vált. A többit továbbra is minden este locsolgattuk, szeretgettük, bár az előbbi tevékenységről finoman lebeszéltek, mert Balatont csináltam a kiskertből is.  Azt vettük észre, hogy esténként a kiskert előtt állunk, és lessük, hogy aznap mivel lepett meg minket a természet.

Május végére az egész család figyelme a kis zöldek felé terelődött, ugyanis kedvenceink kezdték felvenni végleges alakzatukat. Felismerhetővé vált a paradicsom, a retek is a karalábé mellett  leszedhető állapotba került. Az uborkák lopakodóként, lassan kúsztak a kijelölt útvonalon felfelé. Kecses kacsukkal finoman tapogatózva, kutatva mibe is tudnának legjobban  belegabalyodni. Minden nap találtunk a levelek alatt megbújva egy újabb zöldséghez hasonlító alakzatot. Szerencsére a viharok se tettek bennük kárt, túlélték a csapásokat. 

Tudjátok az a hihetetlen benne mind a mai napig, hogy a beérett zöldségeink sokkal ízesebbek, finomabbak, mint amihez hozzászoktunk. Ahogy elnéztük a kis kertünket, azt megállapíthattuk, hogy paradicsomból, paprikából nem lesz hiányunk. A retket, és a karalábét  nyersen, illetve főzelék formájában már meg is ettük. A répa is szépen növekszik, és a tökünk közel 40cm-es hosszúsággal bír. A kaliforniaiaknál még nem lehet tudni, melyik milyen színben fog pompázni, de az biztos, hogy zöldből lesz jó néhány. Az ajándékba kapott chili is szépen növekszik. 

Boldogan jelentem, hogy a hétvégén elkészítettem az első hivatalos biolecsónkat is. Minden kertelés nélkül mennyei volt:)

A sikereknek köszönhetően már most elkezdtük tervezgetni, hogy jövőre mit, hova, hogyan ültetünk, és azt is tudjuk, hogy kialakítunk egy fűszernövénykert részt is, ahol frissen szedhetjük a ízesítő hozzávalókat. Mindezt nagyságrendileg kb: 10négyzetméteren. 

Ezúton szeretnék mindenkit biztatni arra, ha van pár négyzetméter szabad kert területe használja ki, és vessen el zöldség palántákat, mert hihetetlen jó érzés, mikor a szendvicshez, lecsóhoz a kertből tudod leszedni a friss zöldséget..


     

8 megjegyzés:

  1. Grat!Grat! A képeket mát láttam Lancelot blogjában, kíváncsi vagyok a jelen állapotra is! Hasonló helyzetben vagyunk mi is a párommal, mi pihenőkertet építettünk, nádfedeles terasszal, kis tóval, kerti paddal és rengeteg virággal, mutatóba gyümölccsel és fűszernövénnyel. :D

    VálaszTörlés
  2. BigSam, köszönjük:) Teszek fel friss képeket,hogy érzékeltessem a változást. A kerti pad, és a terasz nálunk hiányzik, de ami késik az jön:)

    VálaszTörlés
  3. Ahogy olvastam, mosolyogtam, mert láttalak benneteket magam előtt, ügyesek vagytok!

    VálaszTörlés
  4. Thalia, köszönjük:) Szívünk-lelkünk benne van:)

    VálaszTörlés
  5. Szerencsére még az én szüleim is és az anyósomék is élnek, így az Ő kertjük termését élvezhetjük mi is! :) Elvileg nem lehet forgalmazni nálunk génkezelt zöldséget gyümölcsöt, de én abban nem vagyok biztos, hogy így is van! Meg az a sok gyors érlelők, vegyszerek....Pfúúúújjjj!! Témáddal kapcsolatban láttam egy rajzot! Egy kupac sz@ron pöffeszkedik egy légy, eszeget és morog magában: Mióta ez a sok műanyag kaja van már a sz@r sem a régi!! :))

    Minden jót! Böczike

    VálaszTörlés
  6. Böczike, igaz, hogy sok minden nem a régi, de az bizton állíthatom, hogy a gyors érlelésű "magyar" paradicsom mellett a miénk, és mindenki másé aki magának termeszti őket teljesen más, igazi ízvilággal rendelkezik. Békával beszéltük, hogy teljesen mindegy milyen zöldséget szedtünk le más az íze. A gyerekkorunkban volt kapható valós ízek ezek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyre több üzletben hirdetik a multik, hogy árujuk (beleértve az élelmiszereket is) hány %-a magyar! Van ismerősöm aki közelebbről érintett e témában és sajnos nincsen jó véleménye! Kettő variáció van! Az egyik, mikor valóban magyar (mondjuk a zöldségféle) Jelzik a szerencsétlen termelőnek, hogy ebből és abból mondjuk 6-8 nap múlva átvesznek X mázsát vagy tonnát, de utána már a többivel azt csinál amit akar! Mert ugye a piacra is vihet, de ott nem tud alkalmanként több mázsát eladni! Szerencsétlen a már majdnem beéretteket takargatja evvel-avval, hogy ne érje a nap nehogy túlérjen, a kevésbé éretteket meg evvel-avval kezeli, hogy beérjenek a szállítás idejére! Tehát ezeknek már nem lesz olyan csodálatos ízvilága mint amiket otthon becézgettek Békával! A másik variáció, hogy a termék soha nem is volt magyar termék így már eleve bukott a mutatvány! Lehet, szép színű, szép formájú de a zamata.... És akik tehetnének róla, hogy a magyar feliratú termék valóban magyar legyen, azok meg sok százezer forintért, alkalmanként még többért is becsukják a szemüket! Tehát ha Békával van időtök, energiátok és helyetek, ne hagyjátok ki a kertészkedést, mert sokkal ízletesebb, táplálóbb, vitaminokban gazdagabb amit otthon megtermeltek, és ráadásul még tudjátok is, hogy mit esztek! :)) Sok sikert a kertészkedéshez!!

      Üdvözlettel: Böczike

      Törlés
  7. Olvastam Én is, hogy melyik magyar termék, milyen országból érkezett...Hiába az elhatározás, hogy a mi kis háztartásunkban a magyar termékeket részesítjük előnyben, ha egyszer az sem biztos, hogy amit magyarként hirdetnek az valóban az.
    Nagyon sajnálom, hogy a hazai termelők a saját országukban mikre nem kényszerülnek:( Lenne hatalmam hozzá változtatnék rajta.
    Mi az idei kísérleti kiskert után már tudjuk, hogy jövőre mit, hogyan, és hova ültetünk, és bízunk benne, hogy hasonló sikerrel járunk.Mert tudjuk, hogy a mi zöldségeink csak napot, vizet, és emberi gondoskodást kapnak:)

    VálaszTörlés