2012. március 13.

A mindennapok igazi hősei

Valamilyen értelemben mind azok vagyunk, hiszen nap mint nap túléljük magát az életet. Mégis most azokról ejtenék néhány szót akik nap mint nap helyt állnak és minden erkölcsi, faji, hit, és társadalmi megkülönböztetés nélkül mentik meg a rászorulókat.

Mindenhol ott vannak segítik a mentők, rendőrök, polgárőrök, katasztrófavédelem munkáját. Gyakorlatilag nem igazán láttam olyan média hírt, ahol egy esetleges balesetnél, vagy mentésnél ne lennének ott. Sőt! Ha jobban belegondolok találkozhatunk velük akkor is, ha darázsfészket kell semlegesíteni, vagy éppen macska mászott a fára, vagy a motorháztetőbe, mikor a jég veszélyesen himbálózik az ereszről, viharok után a tetőkön, villanypóznákon, beszakadt tó jegén, épületek kiürítésénél, kocsiból való kimenekítésnél. Vagyis szinte minden helyzetben.  Ők az általam nagyon tisztelt Tűzoltók. A nevük ne tévesszen meg, ahogy már említettem nem csak akkor jönnek mikor tűz van. Ők a baj szinte minden formájánál ott vannak és életeket mentenek.

Azon gondolkodtam, hogy milyen elkötelezettség szükséges ahhoz, hogy gyakorlatilag maguk elé helyezve másokat, esetenként az életükkel játszva mentsenek meg minket? Mi az ami mozgatja őket? Hisz ez nem egy olyan szakma amit agyon fizetnének, és nap mint nap szörnyűségekkel van tele. Talán a tudat, egy hálás tekintett azoktól akiket megmentettek? Vagy már gyerekkorukban eldöntötték, hogy tűzoltók lesznek, és nem katona? Ők valóban a közt szolgálják, és nem valami himi-humi vidám vasárnapos látszat tevékenységű emberek. Eszembe jutott, hogy vajon őket ki segíti, ki támogatja? Persze, tudom, hogy vannak érdekvédelmi képviseletek, és egyéb hasznos "követségek". De a hírek nem arról számolnak be, hogy nagyon megbecsülnék hőseinket. Biztos vannak bizonyos juttatások is, de igazán érdekel, hogy mivel is hálálják meg nekik odafentről a nem mindennapi tevékenységüket. Átszaladt kusza gondolataim közt mi lenne, ha nem lennének? Nagy gáz az egyszer biztos.

A téma egyébként azért ütött szöget a fejemben, mert a hírek, a tegnapi nappal mutatták be a Lánglovagok 2011-es legjobb fotóit. A további felvételeket a Lánglovagok hivatalos oldalán tekinthetitek meg.  A nyertes kép önmagáért beszél, remélem így megértitek, hogy miért is feszegettem ennyire ezt a témát:Paul Tamás tű. ftőrm. (Fővárosi tűzoltóság):Tűz miatt emelőkosárral csecsemőt mentettek a VII. kerületben -
Szerencsére hőseinknek humoruk is van, így a különdíjat egy olyan alkotás nyerte, ahol éppen egy halacskás kismedencében gyakorolják a vegyvédelmi eljárás egy igen fontos mozzanatát:) http://www.langlovagok.hu/kepek/2011/irimiaslaszlo/110922_szegedversenybacsmegye/eredeti/110922_szegedversenybacsmegye_06.jpg

Felesleges tovább ragoznom a szót, örülök, hogy léteznek hősök, de leginkább annak, hogy hús-vér emberekről van szó, akik a mindennapjainkban igen aktívan végzik a munkájukat. Köszönet érte!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése