2012. szeptember 23.

GMO- A mindennapi génmanipuláció

Mivel időnként elég naivan állok hozzá a nagyvilághoz, így a minap jutott el a tudatomig, hogy mi is folyik a valóságban. Tudtam, hogy régebb óta "szórakoznak" a génmanipulációval, de azt gondoltam, hogy a  messze-messze  távoli galaxisban  történtek valahogy nem jutnak el hozzánk. Reméltem, hogy ez irányú tevékenység valahogy megakad, nem lesz folytatás. Tévedtem.

Egyik nap hallgattam a rádióban, hogy Kínában az úgynevezett aranyrizzsel, vagyis génmanipulált termékkel etetik a gyerekeket. Titka, hogy sokkal több tápanyaggal látja el a szervezetet, de a végeredményt senki nem tudja... Az számomra nem volt egyértelmű, hogy már tesztelték-e a rizst, vagy a gyerekeken kísérleteznek, de az utóbbi tűnt egyértelműbbnek. A szülők ugyanis beleegyeztek a műveletbe.

Aznap este valahogy úgy hozta a sors, hogy a pereces tévén is a génmanipulációról adtak egy filmet. Gyakorlatilag a Monsanto cég több terméket próbál manipuláció alá vonni. Oké, megértem Én, hogy arra törekednek, hogy a földtermelés hasznos legyen, és mindenkinek jusson étel, DE nagyon sok mindent nem gondoltak át. A források szerint a cég saját maga végzi a kísérleteket, ez még semmi extrával nem szolgál, viszont az ellenőrzéseket, és a hozzá tartozó felügyeleti vizsgálatokat is maguk végzik. Vagyis, ha valamire ők azt mondják, hogy nem káros az emberi szervezetre, akkor ez úgy van. Nincs olyan felügyelet, amely felülbírálhatná ezt a tényt. Azt sem értem, hogy néhány hónap alatt, hogy tudják biztosra kijelenteni, hogy termékük nem veszélyes az emberre, mikor generációk hosszú évei szükségesek a bizonyításhoz. Mikor az egyik biológus kutatásai után kijelentette, hogy a kukoricába beépített új gén instabil, nem foglalkoztak vele. A biológus felmondott, mire kényszeríteni akarták, hogy ezt a felfedezését senkivel sem közölheti. 

A Monsanto képviseletében nyilatkozó francia hölgy nem érti, hogy mi a gond a génmanipulációval, hiszen rengeteg problémát megoldhatna az élelmezésben. Valóban a gazda aki   nyilatkozott, hogy mióta nem hagyományos vetőmagot használ a kukorica termesztésében, azóta a  kukoricamoly hernyói nem teszik tönkre a földjét. Jogos, de Békával tovább gondoltuk. Nincs hernyó, nincs probléma. Viszont ha nincsenek hernyók, akkor a madarak sem tudnak belőlük táplálkozni, így csúnyán beleszólnak a természet rendjébe. Nyugodtan lehet rajta agyalni. 

Arra a kérdésre, miszerint egy tábla génmanipulált kukorica föld, hogy nem képes a körülötte lévő többi vetőföldet "megfertőzni", igen egyszerű választ hallhattunk. Tíz méter szélesen végigfutó  biztonsági üres terület megoldás mindenre, hiszen azt is igyekeznek tényként kezelni, hogy a szél, illetve a bogarak nem szállítják a módosított termény porzásra alkalmas részeit 10 azaz tíz méternél messzebbre. Most őszintén ki az aki ezt beveszi, mikor a szél van hogy 30km-rel arrébb is viheti.A keresztbe porzásról ne is beszéljünk. Kedves Monsantos hölgy megvonta a vállát, és kijelentette, hogy a kezelt kukorica más növénnyel nem fog kapcsolatot teremteni.   

A problémát nem csak a génmódosított vetőmag okozza, hanem a cég által kifejlesztett permetező anyag is a  Roundup.  Ez a növényvédőszer az egész bioszféra termékenységére kihat. Gyakorlatilag ahogy olvastam hatóanyaga, visszafordíthatatlanul káros hatással van a föld mikro biodiverzitására, és ezáltal a föld egész lakosságának egészségét veszélyezteti. Elpusztítja a mikroorganizmusokat, tönkre teszik a termőföldet, és DNS károsító hatása végett meddőséget, és rákot is okozhat. Ettől független Amerikában gyorsított eljárással szabadalmaztatják a Monsanto termékeket, ugyanis azt az elvet vallják, hogy a gyors hatékonyság, és a rövid távú haszon mindenek felett! 

Óvatosan hozzáteszem, hogy a cég múltja sem szeplőtlen, hiszen ők voltak azok akik hozzásegítették az emberiséget az Agent Oranget, DDT -hez.

Ha jól tudom Magyarország GMO mentes terület, illetve az eljárás még az uniós joggal is ellenkezik. bár az EU 2004-ben feloldotta a módosított termékekre vonatkozó tilalmat. Ettől független az importált termékekből nem tartom kizártnak, hogy kapunk eleget.  Már ha csak azt  a példát nézem, hogy az egyik multiban kb 40-50 cm-es répákat árulnak... Szóval fenntartásaim vannak, hiszen a Monsantonak nálunk is van bejegyzett cége. Itt élnék naivságommal, így bízom benne, hogy teljesen mással foglalkoznak.  

Amit nem említettem, az a termékek hatása:
"A genetikailag módosított kukorica és a Monsanto féle Roundup műtrágya és gyomirtó hatására a kísérleti patkányokban döbbenetes daganatok alakultak ki, több szervük károsodott és végül idő előtt elpusztultak. Így lehetne néhány szóban összefoglalni a Monsanto által gyártott genetikailag módosított organizmusok hosszú távú hatásával foglalkozó legújabb tanulmány eredményeit."

Az a helyzet, hogy minél többet olvasok a cégről, annál jobban elborzadok. Felteszem a kérdést, hogy akarom-e valóban tudni az igazat? Ha tudom, hogyan tudok ellene tenni bármit is? Félek, hogy pár év alatt bekebelez minket, és nem csak a ezekkel a dolgaikkal, hanem a vakcinákkal, kötelező oltásokkal, amikről szintén sokat lehet olvasni. Ez megállítható, kivédhető? Kötve hiszem, de amíg lehet addig fokozottabban figyelek ezekre. 

Források:
(A következő oldalakon bővebb infót kaphattok a témáról)

Genetikailag módosított élőlények
GMO Tanulmány
Roundup
GMO Kukorica







8 megjegyzés:

  1. Nálunk csak a termesztése tilos, a forgalmazása nem. Leggyakrabban állati takarmányokban fordul elő a gén módosított szója illetve a sportteljesítmény növelő szerekben van ugyanez a termény. A másik legismertebb génmódosított növényünk a kaliforniai paprika, melyről köztudott, hogy a magja csíraképtelen, kíváncsi vagyok ez milyen befolyással van a népbetegségként elkönyvelt meddőségre kialakulására.

    VálaszTörlés
  2. Szia Odin! Ezt átgondolva nem csodálkozom azon a rengeteg beteg, daganatos, meddő emberen. A kaliforniai paprika mélyen érit, ugyanis mi is ültettünk a kiskertben zöldet, pirosat, sárgát...

    VálaszTörlés
  3. Borzalmas dolgok mennek a világban, nem is tudjuk, csak csodálkozunk, hogy egy csomóan küszködnek a babáért, meg mindenféle csúnya betegségekkel.
    Ilyenkor mindig egy filmrészlet jut eszembe. Nem tudom, mi volt a film címe és semmi másra nem emlékszem belőle, csak erre a jelenetre. Valahol, egy telepes bolygón játszódott, ahova a Földről érkeztek menekültek, mert lakhatatlanná vált a Föld. Ott a föld alatt kellett, hogy éljenek, mert a bolygófelszín nem volt alkalmas emberi életre. Azért, hogy a d-vitamin pótlás meglegyen, mindenkinek minden nap 10 percet kellett állnia egy világító panel előtt napszemüvegben, pucéran, hogy a napsugárzást megkapják a csontok, és egy menekült kislány nem volt hajlandó odaállni, mert ő nemrég még az igazi Napot élvezhette és annyira szívbemarkoló volt a fájdalma
    Attól tartok, nagyon-nagyon gyorsan közeledünk efelé...

    VálaszTörlés
  4. Nagyon bízom benne, hogy ezt nem éljük meg, de előfordulhat, hogy az ikszedik generációnk ebben fog élni.

    VálaszTörlés
  5. A blogomban időnként én is írok egy-egy éppen aktuális vagy felkapott témáról, egyet valahogy eddig mindig kifelejtettem, a sportolók hirtelen halálát (főleg focisták) gyakran fogják a szójára, minden ilyen esemény után elindul egy körlevél amelyben a szóját halálos méregként állítják be. Azon persze senki senki sem gondolkodik el, hogy Kína egyes részein az emberek születésüktől a halálukig szinte semmi mást nem fogyasztanak csak szóját és köszönik szépen nagyon jól vannak és tisztes öregkort élnek meg. A szóját fogyasztják eredeti állapotában szemes terményként főzve levesként és főzeléknek, készítenek belőle ecetet, szószt, és erjesztett formában húspótlásnak tofut, pirítva is fogyasztják csemegének így az íze a mi pirított napraforgónkra hasonlít és ezek csak a legismertebb autentikus felhasználási módjai. Tehát, ha valóban a szója alapú készítményektől hullanak a sportolók akkor az csak génmódosított lehet vagy pedig a hozzáadott egyéb anyagok mellékhatása miatt van.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az biztos, hogy az élsportolók hirtelen halála nem a szójától van. a rengeteg bogyó ( teljesítménynövelők, fájdalomcsillapítók garmada, stb ) egyszer csak kiüti a szétzsigerelt szervezetet.
      Kínában már régóta kísérleteznek a génmódosítással embereken is ( sportolók ).

      Törlés
  6. Odin, elgondolkodtató amit írtál. Amennyi szemetet megeszünk az nem kevés. A szója önmagában tényleg egészséges, a rizs is egészen addig míg nem esik génmanipuláció alá. Egyébként az a szomorú, hogy igazán senkit nem érdekel a létrehozóik közül, hogy milyen hatással van a szervezetre.

    VálaszTörlés
  7. A legdurvább a génmanipulált kukoricával, hogy a kukoricamolygént vagy mit tesznek hozzá, hogy az általa termelt riasztó vagy méreganyag vagy mi elriassza a többit, hogy ne kelljen permetezni, de azok szépen lassan hozzászoktak, így nem hatásos, ellenben legalább a korábban használt permetszerből többet kell használni, hogy hasson. Tiszta amerika! (szándékosan kisbetűvel)

    VálaszTörlés